Nieuws

Kerst 2021

Het had zo mooi kunnen zijn, op 16 december  was de gezamenlijke Kerstviering gepland. Maar hoe dichter we bij de 16de kwamen, hoe onwaarschijnlijker het werd om met 90 man bij elkaar te kunnen zitten aan het kerstbuffet. Dat het werd afgezegd kwam dan ook voor niemand als een verrassing.
Even als  vorig jaar werd er besloten om het kerstbrood, geschonken door ‘De Vrienden van’’, en de kerstattentie van ‘De Brug’ zelf rond te brengen naar alle vrijwilligers.
Omdat we er een extra cachet aan wilde geven zodat het toch een onvergetelijke actie werd, is besloten dat twee aan twee als kerstman/kerstvrouw op pad zouden gaan.

Uit de reacties van onze vrijwilligers kunnen we concluderen dat deze actie door iedereen zeer gewaardeerd is!
Zo werden er verschillende foto’s gemaakt, iedereen vond het heel leuk en persoonlijk, vrijwilligers waren blij verrast en er werd voor mij gezongen, dat is nog nooit eerder gebeurd!
Al met al een zéér geslaagde avond!

Uitstapje me de wensboot
Dankzij een vrijwilliger heeft een van onze gasten samen met zijn vrouw een onvergetelijke dag mogen beleven via ‘Stichting Vaarwens’.
GEDREVEN DOOR WATER
Één dag, één schip, voor één ernstig zieke en zijn/haar naasten
“We vertrokken met bewolking vanuit Druten en hoe dichter wij bij Amsterdam kwamen zag je de bewolking breken, wat uiteindelijk resulteerde in een prachtige zonnige dag.”
Onder begeleiding van Vincent en Janny zijn onze gast Tom en zijn vrouw Ger opgehaald in een daarvoor aangepaste ziekenauto en naar de bestemming  in Amsterdam gebracht waar de boot “Vaarwens” lag.
De teams van de ziekenwagen en van de boot bleken gedurende de gehele dag een geweldige match te zijn voor Tom en Ger. Wat zo’n bijzondere ervaring bleek te zijn omdat er veel ruimte was voor privé-momenten voor Tom en Ger.
De boot die geheel is ingericht en afgestemd om met een brancard je laatste wens in vervulling te laten gaan is wel heel bijzonder. De tocht voerde onder verantwoordelijkheid van Hans en Alette, naar de Zaanse Schans waar bij de nog werkende zaagmolen uit 1771 aangelegd. Na een heerlijke lunch zijn wij zelfs actief geweest in de zaagmolen, Ger heeft geholpen met het pellen van een boomstam die later in planken werd gezaagd.
Op de terugweg heeft Ger onder toeziend oog van Hans (bootsman) het roer van de boot in handen mogen nemen.

Tom is de gehele dag door Vincent en Janny (van de ziekenwagen) geweldig verzorgd. Met ruimte voor Tom en Ger om samen de mooie momenten van de dag te mogen hebben en beleven. 

Tom en Ger willen graag Vincent en Janny van je Laatste wens en Hans en Alette van je Vaarwens bedanken dat zij deze onvergetelijke dag hebben mogen beleven.

Ben je nieuwsgierig geworden naar ‘Stichting Vaarwens’ ga dan naar www.stichtingvaarwens.nl

Afscheid als inval-Algemeen Coördinator
Op 21 oktober hebben we in kleine kring Pia Gradussen bedankt voor haar inzet als Algemeen Coördinator. Sinds september 2020 nam Pia deze functie waar, ter vervanging van Lucia. Nu Lucia terug is, kan ook Pia terug naar haar oude functie, die van Dagcoördinator.
Collega José en bestuurslid Jac van Dongen bedankten Pia. Niet alleen voor haar inzet in dit Corona-jaar, maar bovenal voor de wijze waarop ze deze taak heeft ingevuld. “De Brug” is blij met mensen als zij.

Open huis succesvol
We kijken met een goed gevoel terug op vrijdag 30 juli. Bijna 30 mensen maakten gebruik van de mogelijkheid op ‘De Brug’ eens van binnen te zien en in gesprek te gaan met de medewerkers. Vragen over het Hospice, over thuiswaken of over Respijtzorg. Interesse daarvoor vanwege familieomstandigheden of gewoon uit nieuwsgierigheid. En belangstelling voor het werken als vrijwilliger, alles kwam voorbij.

De Brug houdt open huis
‘De Brug, Hospice en Thuiswaken’ organiseert op vrijdag 30 juli een open huis. Iedere belangstellende is welkom en een bezoekje is geheel vrijblijvend.
Al bijna 20 jaar bestaat in Druten het Hospice, in het gebouw waar ooit de bibliotheek gehuisvest was.
Hier wordt mensen de mogelijkheid geboden om in een huiselijke sfeer in alle rust en waardigheid afscheid te nemen van het leven en van hun naasten.
Voor veel mensen is het waardevol om de laatste periode van hun leven thuis door te brengen. Ook dan kan ‘De Brug’ er zijn om zowel overdag als ’s nachts mantelzorgers te ondersteunen.
Daarnaast biedt ‘De Brug’ de mogelijkheid tot een kort verblijf of logeren aan voor ongeneeslijk zieke mensen, om zo zorg van de mantelzorger tijdelijk te verlichten of uit handen te nemen.
Voor al deze zorg zijn ruim 80 vrijwilligers actief. Zij staan 7 dagen per week klaar om aan iedere gast die zorg te bieden die nodig is.
Om aan iedere belangstellende te laten zien hoe dit allemaal in de praktijk werkt, zet ‘De Brug’ één middag de deuren wagenwijd open. Iedereen die benieuwd is naar wat er in dat gebouw gebeurt, hoe het Thuiswaken werkt of wat er nodig is voor Respijtzorg, is welkom.
Maar ook iedere andere belangstellende, mag gewoon even binnenlopen. Er zijn vrijwilligers om u rond te leiden en al uw vragen te beantwoorden. En natuurlijk staat de koffie klaar.
Op vrijdag 30 juli bent u tussen 13:30 uur en 17:00 uur van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Afscheid
Vaak komt er zomaar een bedankje van familieleden. Bij het verlaten van het Hospice nemen we altijd met een kleine ceremonie afscheid van de gast.
Graag zouden we iedereen willen bedanken voor de goede, lieve en vooral warme zorg die jullie aan onze moeder hebben gegeven. Dit was geweldig om te zien en ook zelf te mogen ondervinden.
We hebben het ook erg mooi gevonden om de laatste momenten samen met de vrijwilligers te mogen afronden.

Er is tijdens de crematie de mogelijkheid om een gift te geven die we willen schenken aan jullie!”
Voor ons is het afscheid nemen van een gast net zo’n bijzonder moment als dat het voor de naasten van die gast is.

Kerstballen voor kerstkanjers

Sylvia Budde en haar vriendinnen besloten dat het tijd werd om alle zorgmedewerkers in de regio weer eens een hart onder de riem te steken. In deze Corona-tijd mogen zij wel eens extra gewaardeerd worden. Bijna 2.000 kerstballen werden versierd. Ook voor alle medewerkers van ‘De Brug’ was er zo’n leuke verrassing. Dit ‘warme’ gebaar werd door de vrijwilligers heel erg gewaardeerd.

We zijn weer open
Vanaf maandag 5 oktober zijn we weer geopend en kunnen we weer gasten ontvangen. Ook het thuiswaken is weer gestart bij Hospice Thuiswaken ‘De Brug’ Maas en Waal. De respijtzorg is nog niet gestart.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan maatregelen om weer veilig te kunnen starten. Met de richtlijnen van het RIVM en afspraken met de ZZG-Zorggroep kunnen we de veiligheid bieden die nodig is om weer open te gaan. Voorwaarde vooraf is dat de gast bewezen geen corona heeft.
Bezoek is gewoon welkom. Voor de veiligheid worden hier op maat afspraken over gemaakt.
Ook voor het thuiswaken hebben we maatregelen getroffen om op een veilige manier te kunnen starten bij onze cliënten. Voorwaarde vooraf is dat cliënt bewezen geen corona heeft.

In maart moest het hospice haar deuren noodgedwongen sluiten, omdat er nog onvoldoende kennis en middelen beschikbaar waren om de veiligheid van onze gasten en vrijwilligers te waarborgen. Een groot deel van de vrijwilligers behoort zelf tot de risicogroep van het coronavirus.
Het doet ons dan ook een groot genoegen dat we weer gestart zijn met dit mooie werk!

Mensen hebben niet altijd advies nodig; soms willen ze een oor dat luistert, een hand om vast te houden of een hart dat begrijpt.

Vind jij dit ook?
Dan zijn wij op zoek naar jou, kom dan ons team versterken.

Ons Hospice
Soms zijn er omstandigheden waardoor thuis blijven niet langer meer mogelijk is. Dan kan er een keuze gemaakt worden voor een verblijf in het Hospice. De Brug Hospice biedt dan een plek die de thuissituatie zoveel mogelijk benadert. Vrijwilligers zijn tijdens 4 diensten tussen 07:00 uur en 23:00 uur in het Hospice aanwezig om de gasten en hun familie daar waar gewenst te helpen en te ondersteunen. Ook ben je voor hen gastheer- vrouw. Je werkt samen met een collega-vrijwilliger. ’s Nachts is er een verpleegkundige.

Thuiswaken
De meeste mensen willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen. In hun eigen, vertrouwde omgeving, omringd door mensen die van hen houden. De Brug Thuiswaken kan dan voor korte tijd ondersteuning bieden zodat de mantelzorgers  even tijd voor zichzelf kunnen nemen. Vrijwilligers worden overdag, voor 4 uur, of tijdens de nacht ingezet bij cliënten thuis ter ondersteuning van de familie.

Iets voor jou?
Wil jij je als vrijwilliger inzetten voor deze mensen en heb je eenmaal per week een paar uurtjes tijd? Heb je vragen? We staan je graag te woord. mail dan naar: info@debrugmaasenwaal.nl
of bel naar: 0487-540242

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]